Už jste někdy svému zvířecímu parťákovi vyráběli domácí pamlsky? My jsme s Brunem zhruba 14 dní zpět pekli domácí játrové sušenky. Protože Bruno nejčastěji dostává pamlsky v podobě sušeného masa (většinou Brit Care, Calibra, Woolf), tak mu sušenky moc chutnaly. On teda není moc vybíravý, co se odměn i běžné stravy týká.
Játrové sušenky můžete připravovat dvěma způsoby. Od přípravy se pak odvozuje i jejich skladování.
- Sušenky pouze upečete. Jsou pak měkké a ideální na okamžité sežrání. Skladovat je můžete buď dva dny v lednici, poté už mohou začít plesnivět, nebo ideálně v mrazáku (vždy si rozmrazíte jen množství na následující den).
- Druhou možností je po upečení sušenky ještě dosušit v potravinové sušičce. Sušit je můžete i třeba v troubě na nižší teplotu nebo v obýváku na radiátoru (to ale nemám vyzkoušené). Ze sušičky jsou pamlsky křupavé, vhodné ke skladování na suchém místě mimo lednici (třeba ve skleněné dóze s víčkem).
Domácí sušenky z kuřecích jater
Na jeden plech játrových sušenek budeme tedy potřebovat:
- 300 g jater (já jsem použila kuřecí)
- 150 g jemných ovesných vloček
- 1 vejce
Co se týká přípravy, tak ani zde nehledejte žádné složitosti. Játra dáte spolu s vločkami a vajíčkem do mixéru a rozmixujete na hladkou hmotu.
Pak si vezmete hlubší plech, který vyložíte pečícím papírem a na něj rozetřete játrovou směs.
Játrovou placku pečete přibližně 30 minut na 170 °C. Doba pečení i teplota jsou samozřejmě závislé i na vaší troubě, kterou tak pravidelně kontrolujete.
Sušenky po upečení nechte zchladnout tak, aby se daly krájet. Pak placku přesuňte i s pečícím papírem na větší prkénko a nakrájejte na kostičky o velikosti 1 až 2 centimetry. Ty vyskládejte na plata v sušičce potravin a sušte zhruba na 60 °C asi 6 hodin. Sušenky nechte dokonale vychladnout, a potom naskládejte do dózy.
11/11/2019